Home » Blogs » Hypnose » Wat is hypnose

Wat is hypnose

door | 30 okt, 2020 | Hypnose

Wat is hypnose nu precies.

De naam hypnose komt uit de Griekse taal en betekent ‘slaap’. Rond 1840 is de term Hypnotism voor het eerst gebruikt door de schot James Braid om de trance te benoemen die verwant is aan de gewone slaap. Ondanks de betekenis ‘slaap’ is hypnose wel degelijk wat anders.

Wikipedia omschrijft hypnose als een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Het stukje ‘kunstmatig opgewekt’ wil ik hier betwisten.  De trancestaat van een lichte hypnose is onderdeel van ons dagelijks leven.  Hoe vaak gebeurt het niet dat je in de auto ‘op de automatische piloot’ naar huis rijdt. Of je zit ontspannen op de bank naar de tv te kijken en ‘bent er even niet bij’. Zo zijn er legio momenten dat jouw brein even in de trancestaat oftewel in lichte hypnose gaat.

Deze trance heeft een te meten hersengolf frequentie, die Theta heet en tussen de 4 en de 15 Hertz is. Deze Theta-staat passeer je dagelijks bij het in slaap vallen.

Als men in deze trance-staat is, is iemand meer ontvankelijk voor suggesties zegt Wikipedia. Hoe kan dat dan? Het bewustzijn heeft een zogenaamde ‘kritische factor’. De kritische factor is een soort van grenswachter die bepaald of hij bepaalde informatie toe laat in het onderbewustzijn of niet. Je zou het ook wel kunnen zien als een soort ‘firewall‘ van een computer. Als informatie nieuw is en niet rijmt met datgene wat in het onderbewustzijn voorhanden is wordt het afgewezen. 

In de trance van hypnose is de kritische factor weg. De grenzen staan open en de firewall is uitgeschakeld. Alles wat er op dat moment tegen het onderbewustzijn wordt gezegd wordt veel makkelijker geaccepteerd. Dat wil niet zeggen dat alles zomaar klakkeloos wordt aangenomen

In hypnose ben je gewoon bij bewustzijn. Je hoort alles en bent volledig in controle. Je kunt denken, ogen openen, praten en je kunt zelfs liegen of beslissen wat je wel en wat je niet wilt zeggen of doen! 

De showhypnoses waar al gauw aan wordt gedacht bij hypnose is een vorm van hypnose die maar bij 20% van de mensen lukt. Deze mensen zijn zo meegaand dat ze in een diepe hypnose zullen doen wat de hypnotiseur zegt. Tot een bepaalde grens. Je kunt nooit iemand in hypnose iets laten doen wat indruist tegen zijn geloof, moraal of overtuigingen in. 

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose ingezet wordt als hulpmiddel. Doordat er rechtstreeks tegen het onderbewustzijn gesproken kan worden is deze vorm van therapie vaak vele malen effectiever als een normale ‘gesprek therapie’. 

 

 

Over Yoska

Yoska is een mensenmens. Praktisch als het moet en spiritueel als het kan. Als ze ergens voor gaat dan voor de volle 100%. Hypnotherapie is voor haar een mooi stuk gereedschap waarmee ze jou naar beste kunnen zal helpen.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin