Om antwoord te geven op bovenstaande vraag is het nodig om te weten waarom iemand rookt. Roken is vaak begonnen door ‘mee te doen’ ‘stoer zijn’ of ‘interessant doen’. Ik ken niemand die is begonnen met roken ‘omdat het lekker is’. Na verloop van tijd als men gewoon is aan de smaak van tabak en nicotine kan roken wel als ‘lekker’ ervaren worden. En ‘lekker’ is dan vaak de totale beleving van roken; iets om handen hebben, het voeden van het gevoel van hunkering, waarna rust ervaren wordt. Maar is die rust nu het gevolg van de nicotine of is het het stillen van de ‘honger’ van de verslaving die het regelmatig inhaleren van nicotine als gevolg heeft? Wat het ook is, er zijn meerdere kanten aan het doorgaan met roken.
Feit is dat roken een verslaving is. Het is een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid van nicotine. Het is zelfs zo dat je lichaam went aan nicotine en steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bewerkstelligen.
De lichamelijke afhankelijkheid
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. Nicotine doet er 20 minuten over om afgebroken te worden in je lichaam.
Door sigarettenrook te inhaleren, komt nicotine via de longen in je bloed en vervolgens in je hersenen terecht en daar hecht het zich aan de ‘nicotinereceptoren’. Wanneer dit gebeurt, geven deze receptoren ‘dopamine’ af. Dopamine is een ‘blije stof’. Het geeft ons een ontspannen en prettig gevoel. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Na ongeveer een uur nadat de laatste sigaret is gerookt is het nicotinegehalte in het lichaam gehalveerd. Dan beginnen de eerste ontwenningsverschijnselen. Het lichaam wil weer dat lekkere gevoel. Wanneer aan dit ‘dringend verzoek’ geen gehoor wordt gegeven, ontstaat er eerst een onbehaaglijk gevoel. De hierop volgende ontwenningsverschijnselen zijn bijvoorbeeld: irritatie, rusteloosheid, hoofdpijn, neerslachtigheid, slapeloosheid en verhoogde trek in eten. Om deze vervelende gevoelens niet te krijgen wordt al snel weer een sigaret opgestoken.
Nicotine verhoogt de hartslag en vernauwt de bloedvaten in je lichaam. Door dit laatste gaat de bloeddruk omhoog. Hierdoor beschadigen de bloedvatwanden en wordt het proces van aderverkalking versnelt. Hierdoor ontstaat er een verhoogde kans op chronische ontstekingen en veel vormen van kanker en hart- en vaatziekten.
Naast nicotine zitten er in een sigaret nog andere, verslavende stoffen, zoals ammoniumverbindingen. Deze zorgen ervoor dat de longen en het bloed nicotine beter opnemen. Tevens zit er Theobromide in wat ervoor zorgt dat de bronchiën wijder worden waardoor de rook dieper de longen in kan komen. Ook zitten er suikers in een sigaret die deze nog verslavender maakt.
Geestelijke afhankelijkheid
Stoppen met roken is niet alleen moeilijk vanwege de ontwenningsverschijnselen. Er speelt ook mee dat je een nieuwe invulling nodig hebt voor je gewoontes, en een nieuwe manier om met stress en emoties om te gaan. Het zorgt ervoor dat je steeds in gevallen van verveling, stress, emoties of een houding aannemen een keuze moet gaan maken hoe dat je dit invult zonder sigaret. Na een week is de lichamelijke afhankelijkheid uit je lichaam, maar bovenstaande factoren zijn vaak de ‘vergeten’ boosdoeners waardoor er toch weer een sigaret genomen wordt.
Hoe werkt nicotine op je gewicht?
Wat nicotine met je lichaam doet, is dat het de afgifte van insuline blokkeert. Wanneer er minder insuline in het bloed aanwezig is, treedt er minder snel eetlust op. Onder andere hierdoor blijven rokers makkelijker slank en omgekeerd ligt hier het gevaar om na het stoppen met roken dikker te worden.
Wat kan hypnotherapie hierin betekenen?
Met hypnotherapie word je onderbewustzijn aangesproken en kunnen er op bovenstaande punten direct veranderingen plaats vinden. Het onderbewustzijn is de plek waar jouw belemmeringen maar ook jouw hulpbronnen te vinden zijn. Door deze hulpbronnen aan te spreken en jouw belemmeringen weg te nemen kan er snel en effectief verandering plaats vinden. Vaak wordt na 1 sessie al effect gevoeld en is de start met stoppen met roken gemaakt.
Starten met volhouden.
Omdat het venijnige zit in de geestelijke verslaving is de grootste uitdaging na het stoppen met roken het volhouden! Dit punt is voor vele stoppers de grootste valkuil. Daarom is mijn advies om in totaal 3 sessies te boeken als je echt wilt stoppen met roken en dit ook wilt volhouden!. In de eerste sessie wordt zowel de lichamelijke als de geestelijke afhankelijkheid aangepakt. Na een week is de nicotine uit je lichaam en is de lichamelijke afhankelijkheid er zo goed als niet meer. Echter dan komt pas de geestelijke afhankelijkheid om de hoek kijken. Het is zaak om dan de gewoonte, het omgaan met gevoelens van stress en emoties die door de nicotine onderdrukt werden en nu ‘bloot komen te liggen’ in het onderbewustzijn aan te pakken en ervoor te zorgen dat het onderbewustzijn hier mee om kan gaan. Hier wordt een tweede sessie op ingezet. De derde sessie zal later ingezet kunnen worden om het onderbewustzijn nog even te sterken in zijn strijd tegen de drang om toch weer te gaan roken.
Niet aankomen na stoppen met roken?
In de sessies wordt altijd meegenomen dat eten geen vervanging gaat worden voor roken, echter door de fysiologische veranderingen in je lichaam kan bijna niet voorkomen worden dat je wat zwaarder wordt na het stoppen met roken. Ook hier kan de derde sessie voor ingezet worden, de behoefte aan suikers verminderen en gezonder gaan eten waardoor gewichtsafname plaats gaat vinden.
0 Reacties